Norbert Banoocys snørklede vej til Sønderjyske Fodbold

Det er Norbert Banoocy, der har stået med ansvaret for den fysiske træning i Sønderjyske Fodbold siden sommerferien. I dette portræt kan du lære amerikaneren med de iranske rødder bedre at kende.

PORTRÆT: Han er den første mand, der møder ind om morgen i Sønderjyske Fodbold.

30-årige Norbert Banoocy låser sig ind i Haderslev Idrætscenter hver morgen klokken 6.00, hvor han starter dagen med en tur i styrkerummet.

Derefter sætter han sig i trænerrummet og forbereder dagens træning minutiøst.

Norbert Banoocy har stået med ansvaret for den fysiske træning for førsteholdet siden sommerferien, efter franske Yannick Durand skiftede til FC Midtjylland.

Han blev dog ikke kastet ind i det fra den ene dag til den anden. I sommeren 2022 blev han tilknyttet akademiet og var samtidig assistent for Durand. De to fysiske trænere nåede derfor at have et år sammen i klubben, inden Durand drog videre.

I dag er det Norbert Banoocy, der er ”Head of Physical Performance”, som det hedder på godt jysk.

Vejen hertil har været lang og snørklet. Det er en slidt kliché, at det har kostet blod, sved og tårer – men det er sådan, det har været.

Norbert Banoocys historie starter i Iran. Familien er armenske efterkommere og tilhører dermed en minoritetsgruppe i landet, og det kunne godt give nogle udfordringer i hverdagen.

Norbert havde det bedst, når han løb rundt og spillede fodbold. Her handlede det om spillet på banen, og du skulle ikke forholde dig til rig og fattig og kulturelle og religiøse forskelle.

Da Norbert Banoocy var 14 år, besluttede familien sig for at flytte fra Iran. Det var ikke noget, man bare lige gjorde, men det lykkedes at komme ud af landet og i første omgang videre til Europa.

Første destination var Wien, hvor familien ventede et halvt år, inden de kunne rejse videre til Californien.

Her startede en ung Norbert Banoocy sit næste kapitel. Her var der en større ydre sikkerhed, men han skulle starte helt fra bunden med at lære en helt ny kultur og et helt nyt sprog at kende.

ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER BILLEDET

Med flid og dygtighed kom han igennem det amerikanske skolevæsen, og han endte med at tage en uddannelse i “Sport and Exercise Science”. Han havde en omvej til sin kandidatgrad, da han tog til Australien for at tilføje mere global viden til sin uddannelse. Og hele tiden gjorde han en stor indsats for sideløbende at få en fod inden for i sportens verden.

– Der har været mange omveje, inden jeg er nået hertil. I starten beskæftigede jeg mig med mange andre sportsgrene – blandet andet basketball og volleyball – men mit mål har hele tiden været at komme til fodbold, siger Norbert Banoocy.

Fodbold i USA er for de fleste amerikansk fodbold – med den aflange bold – men for Banoocy var det ”Soccer”.

– Det er fodbold, jeg har drømt om hele livet. Det skyldes helt sikkert min baggrund i Iran, hvor det var fodbolden, jeg brugte til at finde fred. Når du spiller fodbold, tænker du ikke på alverdens bekymringer. Det hjalp mig meget, da jeg var knægt, og det var der, drømmen om et liv i fodboldens verden blev født.

Det var ikke let at få en fod inden for, men han gav aldrig op – og pludselig var der gevinst.

– Jeg lyver ikke, når jeg siger, at jeg vel endte med at sende tæt på 1.000 ansøgninger som mails, beskeder og telefonopkald. Jeg kom også vidt omkring – det var både USA, Europa og Sydamerika. Men pludselig kom muligheden. Jeg kunne komme til Atlanta United FC i MLS, og den chance greb jeg selvfølgelig og flyttede til den anden side af USA. Jeg fik næsten ingen løn, men jeg fik chancen.

– Opholdet i Atlanta var ekstremt givende for mig. I det første år arbejde jeg nok 80 timer om ugen. Klubben endte også med at blive mester i MLS, så det var også en sjov og spændende tid. Men jeg havde fortsat en drøm om at komme til Europa og arbejde med fodbold.

Efter tre år i Atlanta United FC åbnede den europæiske mulighed sig. En kammerat i det voksende netværk prikkede til ham, da et job blev ledigt i HJK Helsinki, hvor kvindeholdet søgte en fysisk træner.

Her blev det til et enkelt år, og da kontrakten udløb, tog han tilbage til USA og spekulerede over den næste mulighed.

Den mulighed dukkede op på det sociale erhvervsnetværk LinkedIn. Sønderjyske Fodbold søgte en fysisk træner, der både skulle bidrage til akademiet og førsteholdstruppen, og jobopslaget nåede også Banoocy i USA.

Han tog chancen og sendte en ansøgning til Yannick Durand og efter nogle virtuelle møder, blev parterne enige om en aftale, og amerikaneren tiltrådte i Sønderjyske Fosbold i sommeren 2022.

Jobbeskrivelsen var perfekt for Banoocy.

– For mig var det en perfekt kombination. Jeg fik en god indsigt og masser af ansvar, og samtidig kunne jeg lære af en erfaren træner i førsteholdsmiljøet. Jeg havde et godt samarbejde med Yannick, og jeg lærte meget i det år, vi nåede at have sammen.

Sommeren 2023 skulle Yannick Durand videre, og afløseren skulle findes – Banoocy var naturligvis en varm kandidat. Da holdet startede op efter sommerferien, var det med Norbert Banoocy i spidsen for den fysiske afdeling som ”Head of Physical Performance”.

– Jeg er meget glad for jobbet, og jeg trives godt i det. Jeg føler mig rigtig godt tilpas i rollen. Vi har et stærkt trænerteam, hvor der er stor respekt for hinanden, og jeg føler også, det giver en god dynamik, at jeg ikke er en dansk træner, fordi jeg nogle gange kan have en anderledes indgangsvinkel og nye tanker. Jeg er meget glad for at være en del af trænegruppen, og jeg er meget taknemlig for, at jeg har fået chancen.

ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER BILLEDET

Han er første mand i klubben og en af de sidste ude. Jobbet fylder meget i Banoocys liv, men han trives også godt i Haderslev, selv om det godt kan være en kontrast, når du har levet i storbyer som Los Angeles, Atlanta og Helsinki.

– Jeg betragter mig selv som en ”global citizen”. Jobbet er den helt store motivationsfaktor for mig. Haderslev er en lille by i forhold til, hvor jeg ellers har været, men her er, hvad jeg har brug for, og jeg kan lide sjælen i byen. Du kan mærke, at det er en by, hvor det er én sportsgren, det gælder. Der er mange, der går op i fodboldholdet, og det giver mig også motivation. Jeg vil virkelig gerne være med til at give noget tilbage til byen og landsdelen, og forhåbentligt kan vi gøre det med en oprykning til sommer – jeg synes, vi har en god mulighed, for vi er en stærk gruppe samlet med et stort potentiale. 

Banoocy har fundet sin plads. I Sønderjyske Fodbold og Sønderjylland. Og i fodboldverden, som han drømte.

– Jeg elsker det. Jeg sætter stor pris på at være her. Nu kan jeg dyrke det, jeg holder allermest af. Jeg har ingen familie at tage hensyn til her, så jeg kan virkelig dyrke detaljerne og bruge meget tid på det. For mig er fodbold som en krig, og det er forberedelsen, der gør det hele. Jeg elsker kampdagene, og jeg håber, at alt vores arbejde kulminerer til sommer. Det vil være et stort øjeblik for mig.

Giv Norbert Banoocy en ekstra varm velkomst, næste gang du ser ham på Sydbank Park. Vejen hertil har været snørklet, men vi er glade for, at han fandt vejen til Sønderjyske Fodbold.

Del denne nyhed:

Seneste nyheder